Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
GELENEKSEL TÜRK SANATLARI BÖLÜMÜ

Uluslararası Çanakkale Seramik Festivali

.

“International Çanakkale Ceramics Festival” ine Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü, Rektör Yardımcımız Prof. Evren Karayel Gökkaya ve Dekanımız Prof. Didem Çatal yönetiminde Dr. Öğr. Üyesi Ezgi Şen Atiker, Arş. Gör. Dr. Kaan Kaya katkıları ile Doç İrem Pala küratörlüğünde Prof. Halide Okumuş Şen, Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Arol, Öğr. Gör. Nilay Karaman tarafından yürütülen “Geleneksel Çanakkale Seramiklerinden Esintiler” başlıklı online jürili seramik sergisini düzenledi; Öğr. Gör. S. Esra Çora’nın “Seramiğe Dair” adlı video art katkısı ile Doç. İrem Pala ve Öğr. Gör. Nilay Karaman’ın “Türk Çağı Anadolu Seramiklerinden İzler” başlıklı kişisel sergileri ve Doç. İrem Pala tarafından “İndirgen Pişirim Sıraltı Lüster” başlıklı çalıştayı gerçekleştirildi.

“Geleneksel Çanakkale Seramiklerinden Esintiler” başlıklı Uluslararası Online Jürili Seramik Sergisi’nde konu, geleneksel Çanakkale seramikleri ile sınırlandırılmıştır. Böylece, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde üretilen ancak özellikli olan geleneksel Çanakkale seramiklerinin araştırılarak, yeni yorumlar, esinlenmeler ile seramik üretenler tarafından fark edilmesini sağlamak ve zaten bilenler ile beraber sergilemek, etkileşimi arttırmak, geleneksel Çanakkale seramiğini tanıtmak hedeflenmiştir. Sergiye https://gsfsergi.comu.edu.tr/tr ulaşılabilir.

“Türk Çağı Anadolu Seramiklerinden İzler” başlıklı kişisel sergiler, uzmanlıkları aynı “çini” yani en az 573 santigrat derecede, seramik olarak genellenen şekillendirilebilir, inorganik malzeme olan toprak ile üretilen sanat alanındaki ifadelerini, Doç. İrem Pala ve Öğr. Gör. Nilay Karaman, “birlikte ama farklı” olarak ele aldıkları geleneksel Türk seramiklerini 10- 19 Mayıs 2025 tarihinde, Uluslararası Çanakkale Seramikleri Festivali kapsamında, Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde “Türk Çağı Anadolu Seramiklerinden İzler” başlıklı kişisel seramik eserlerini, Görsel-İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölümü Öğr. Gör. S. Esra Çora’nın seramiği anlatan “Seramiğe Dair” adlı video art çalışması ile sergilediler.

Pala, seramiklerinde, “çini Çeşnisi” ve “Hayat Ağacı” kişisel sergilerinde paylaştığı eserlerden örnekler ile yeni üretimlerini beraber sergilemektedir. “mezar taşlarım”, “hayat ağacından kalanlar”, “çanaktılar”, “yarım küreler” “bardakta blusrem denemeleri” ile yeni başladığı “fincanlar” serilerinde, fritli çamur, indirgen pişirim sıraltı lüster, sıriçi lüster, ajur, sgraffitto, barbutin, çömlekçi çarkı ve sıraltı dekoru tekniklerini kullanmıştır.

Karaman seramiklerinde, İki sanatçının vermek istediği mesajda ki birlikte ama farklı olma olgusu bu noktada belirginleşiyor. Ana malzemesi toprak ve sır olan çini çalışmalarda kendi içsel hikayelerinden yola çıkarak yaptığı tasarımlarda Nilay Köksal Karaman Türk Çağı Anadolu Seramiklerinden İzler. Sergisi için kendi içinde bütünleşen Çanakkale'nin katmanları dediği. Troya ,Selçuklu beylikler dönemi , Osmanlı Döneminin izlerini bir Cumhuriyet Türkiye'si sanatçısı olarak kendi yorumlarında Karaman’a göre Çanakkale başlığı altında birleştiriyor.

Genel olarak “İndirgen Pişirim Sıraltı Lüster” tekniği, 2023 yılında patent olarak koruma altına alınmış ve tescil edilmiştir. Pala, ilgili tekniği uygulamıştır.